Mikrovállalkozási formák

2021.04.23

Kedves Kopósok!

Mint arról már korábban adtunk hírt, az állam a magyar kutyafajták esetében ingyenessé tette a törzskönyvezést.

A korábbi bejegyzést itt találjátok:

Azonban a hír önmagában csak így nem teljesen igaz, mivel több feltételt is előírtak ahhoz, hogy ezt igénybe lehessen venni.

  • Nem automatikusan ingyenes, azt kérelmezni kell külön egy formanyomtatványon a MEKK-nél. Aki nem kéri, az értelemszerűen fizeti a díjakat a jövőben is. Viszont kérelmezni csak egyszer kell, és a jóváhagyás 7 évre szól.
  • A kérelmet a NÉBIH ellenőrzi, nem a MEKK, és csak a NÉBIH által leigazolt kérelmek hagyhatóak jóvá. Vagyis akire a NÉBIH azt mondja, hogy nem felel meg, az értelemszerűen fizeti a díjakat a jövőben is.
  • Nem kérheti bárki, csak olyan, aki legalább mikrovállalkozó, vagyis valamilyen vállalkozási formában végzi a magyar kutyafajta tenyésztését. Vagyis aki csak magánszemélyként számla vagy nyugta nélkül ad el kiskutyát, az értelemszerűen fizeti a díjakat a jövőben is.
  • Nem vonatkozik az ingyenesség a regisztrációs lapos kiskutyák törzskönyvezésére. Vagyis akinél ilyen születik, az hiába vállalkozó, és hiába van NÉBIH által jóváhagyott kérelme korábbról, az értelemszerűen fizeti a díjakat az alom után. A jóváhagyást nem veszíti el, vagyis ha legközelebb már származási igazolást kapnak a kölykök, akkor arra ismét vonatkozik az ingyenesség.

Fentieken túl további kötelezettség, hogy regisztrálni kell az élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszerben (FELIR) a kiskutyát eladó tenyésztőknek. Ez nemcsak a magyar kutyafajtás tenyésztőkre vonatkozik, hanem minden kedvtelésből tartott állatot értékesítő vállalkozásra.

Elsősorban annak érdekében, hogy az ingyenes törzskönyvezést minél többen igénybe tudjátok venni, megkértünk egy adószakértőt, hogy szedje össze az egyes vállalkozási típusok létrehozásával és fenntartásával járó teendőket, főként adózási oldalról.

Összefoglaltuk egy táblázatban az egyes tudnivalókat a jobb áttekinthetőség érdekében, amit itt tudtok megnézni:

Reméljük, tudtunk segíteni

MEKK Elnöksége