Vércsapa tábor beszámoló

2024.03.28

Paplógóné Gyöngyösi Erszébet "Böbi" beszámolója


Magyarországi Erdélyi Kopó Klub szervezésében a tavalyihoz hasonlóan 2024.03.14-03.17 között ismét megszervezésre került erdélyi kopók részére a vércsapa tábor, mely a Varsány Vándorkupa és Nehezített Vércsapa Versennyel zárult. A rendezvény helyszínét és a szállást a Pillisi Parkerdő Zrt. Gyarmatpusztai Vadászház biztosította a tábor számára, festői környezetben.

A táborban résztvevőket két csoportra osztották, voltak a haladó kutyavezetők, akik már a tavalyi táborban is részt vettek ők már egy szintet lépve kutyáikkal bővíthették tudásukat, valamint a kezdő kutyavezetők, akik bevezethették kutyáikat az utánkeresés rejtelmeibe. A haladó csoport foglalkozásait Tatai Sándor – vadászkutya teljesítménybíró, erdélyi kopó tenyésztő - koordinálta. A kezdő csoport munkáját Hári Csaba – vadászkutya teljesítménybíró, vadászkutya kiképző, magyar vizsla tenyésztő – vezette. A tábor gyakorlati részét erdei terepen, vércsapa vonszalék fektetésének elsajátítása, annak kidolgozása, leolvasása képezte. A résztvevő kutyavezetők kaptak eszközöket a vércsapa és a vonszalék elkészítéséhez, és gyakorlatban is fejleszthették, elmélyíthették tudásukat. A kutyák fegyelmezésére, annak gyakorlati elsajátítására, is nagy hangsúlyt fektettek a vezetők.

Szakmai elméleti előadásokat is meghallgathattunk:

Hári Csaba – képzési alapok, operáns kondícionálás bemutatóval, valamint csapafektetés.

Tati Sándor – vadászkutyákra, azon belül erdélyi kopóra vonatkozó szabályzatok ismertetése.

Pukánszki Zoltán a Magyar Vérebegylet tenyésztésvezetője – "Csapa munka vérebes szemmel".

Újhelyi Tamás MTE vadászati tanszékének oktatója, vadászkutya szakértő, szagláskutató – "Vércsapa munkáról a kutya szemszögéből".

A szakmai előadások mérhetetlen sok új információt adtak, tágították a részvevők látószögét ezen területen. Ez alatt a pár nap alatt mind a haladók, mind a kezdő vezetők és kutyáik különböző képzési módszerekkel, szempontokkal, és sok-sok hasznos ismerettel, tapasztalattal gazdagodtak. Nagy könnyebbséget jelentett a táborozók részére a két szakmai vezető jelenléte a nap "24" órájában, hiszen bármikor kérdezhettek, megbeszélhették az esetlegesen felmerülő problémákat, megkönnyítve ezzel a kommunikációt, hiszen sokkal közvetlenebb kapcsolat alakulhatott ki. A tábor nagyon jó baráti hangulatban telt.

Köszönet illeti a szervezésért Kauser Jakabot, és Borza Csillát, a szakmai jelenlétért Tatai Sándort és Hári Csabát, a feledhetetlen előadásokért Pukánszki Zoltánt és Újhelyi Tamást, a helyszín biztosításáért a Pillisi Parkerdő Zrt. -t, mert nélkülük ez a rendezvény nem jöhetett volna létre.

Hálás vagyok, örülök, hogy részese lehettem, szívből remélem, jövőre ismét találkozunk ezen a rendezvényen!A rendezvény a K-Prec Mezőgazdasági Szolgáltató és Mérnöki Iroda Kft. jóvoltából és finanszírozásával jöhetett létre. Köszönjük!

Fotók a táborról a galériában vannak.