Vaddisznós-kopó Verseny beszámoló

2023.05.25

A nyári meleget idéző napsütéses május 20-i szombati napon megtartott CACT Vaddisznós-Kopó Versenyt ezúttal a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub közösen rendezte meg a Magyar Tacskókopó Klubbal.

A háromfázisos verseny várcsapáinak és fegyelmi feladatainak helyszíne a Somogyszob környéki erdőkben volt, míg a vaddisznóhajtó fázis Nagyatádon.

A verseny napján az időjárás túl kegyes volt a résztvevőkkel, szinte nyárias meleg lett a nap végére. Az előző heti csapadékos időjárás is megtette a hatását, a versenyhelyszíneken a részvevőket önkéntes véradásra kényszerültek a nagyszámú szúnyogsereg jóvoltából.

A versenyen 7 nevező indult el, három erdélyi kopó, három Alpok-táji tacskókopó és egy Nyugat-szibériai lajka. A feladatok értékelési szempontjai igen sokrétűek voltak:

  • a vaddisznóhajtás esetében a hangadás, keresési stílus, kitartás, munkakedv avagy szenvedély, és rámenősség
  • fegyelmi fázisban vezetékre vétel, pórázon vezethetőség, viselkedés lövésre, és elfektetés vagy szabadon, vagy rögzített vezetéken
  • vércsapa tekintetében pedig munkastílus, csapázókedv/akarat, nyombiztonság, és végül az együttműködés a vezetővel

A vezetőbíró Garai László volt, akinek a munkáját Balogh Eszter, Szigeti Adrienn, Babiczky Attila, Újhelyi Tamás és Pomázi Ágoston bírók segítették. Minden kutya végig ment a csapáján, csak egyiküknek nem sikerült a kellő pontszámot megszereznie. Több nagyon szép munkát is láthattak az értékelők. A fegyelmi fázist is mindannyian teljesítették. Azonban a vaddisznós kertben két kutyának nem sikerült eredményesen a feladat. A második és harmadik helyezett között a minősítés döntötte el a sorrendet, nem a pontszám.

Eredmények

1. Plájász Délceg, Alpok-táji tacskókopó – Koczor Zoltán - 138 p I díj CACT

2. Foki Vadász Botond, Alpok-táji tacskókopó – Móninger László – 126,5 p II díj

3. Kara-Kitáj Rhea, Nyugai-szibériai lajka – Jancsó Julianna - 128 p III díj

4. Ősi-Vadász Illés Torda, erdélyi kopó – Göttlingerné Pintér Judit - 84 p

nem teljesített

Foki Vadász Csengő, Alpok-táji tacskókopó – Déri Dávid

Plájász Dongó, erdélyi kopó – Bödők Gergely

Ősi-Vadász Oliva, erdélyi kopó – Tatai Sándor


Köszönjük a különösen értékes díjak nagylelkű felajánlását Szloboda Istvánnak, aki saját maga által készített gyönyörű bőrből készített nyaklókat és vezetékeket hozott az első 3 helyezettnek.

Köszönjük a verseny díjazásához való hozzájárulást a Koppány Vadászboltnak, valamint Balázs Józsefnek és Garamvölgyi Lászlónak, az általuk létrehozott Rinya Kupa különdíjat.

A finom ebédért köszönet Szloboda Istvánnak.

Köszönjük Bathó Henriettnek a fotózást, a szervezést, és az irodázást. A csapák készítésében Bényei Tamás és Király Gergely segédbíró segítették Szloboda István és a vezetőbíró munkáját.


Mindenkinek sok szeretettel gratulálunk!

A rendezvény területbérletét és az útiköltségeinek egy részét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta

A rendezvény kiadásainak egy részét támogatta az Agrárminisztérium