Vércsapa tábor

2023.03.25

Dr. Pallós Andrea beszámolója

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub – jó pár év kihagyás után – ismét meg tudta rendezni a múltban annyira népszerű vércsapa felkészítő táborát. Ehhez olyan elhivatott ember kellett, mint Kauser Jakab, aki vadászat közben nagyon sajnálatos módon meghalt kutyája emlékére megszervezte idén a tábort, illetve segítségével megrendezésre került ismét a Varsány Kupa verseny is.

A versenyre felkészítő tábor idén két és fél napos volt, a VERGA Zrt. területén, illetve az Alsópere Park Szállóban került lebonyolításra. A tábor elméleti foglalkozásokból és gyakorlati munkából, a vércsapa és vonszalék készítésének elsajátításából, illetve azok "leolvasásából", valamint az erdélyi kopók részére még annyira nem megszokott fegyelmi munkából állt. A foglalkozásokat Hári Csaba vadászkutya teljesítménybíró, vadászkutya kiképző, magyar vizsla tenyésztő, és Tatai Sándor vadászkutya teljesítménybíró, erdélyi kopó tenyésztő vezették, a szervezés oroszlánrészét pedig Kauser Jakab vállalta magára. A tábor résztvevői megismerkedtek a vércsapa és a vonszalék készítésének rejtelmeivel, kaptak saját eszközöket, és napi több alkalommal gyakorolhatták újonnan tanult készségeiket. Csaba modern felfogású, a kutyakiképzésben is megjelenő innovációkat követő szemléletével, melyet okosan ötvöz a hagyományos kutyakiképzés még mindig elkerülhetetlenül alkalmazott elemeivel, nagyon alkalmas volt a megjelent kopógazdik és kutyáik fegyelmének fejlesztésére is. Egy teljesen más vadászkutya csoport munkájával is megismertette a résztvevőket, ami olyan erős motivációként hatott rájuk, hogy a kopók munkája a csekély két nap alatt is szemmel látható fejlődést produkált.

Én a magam részéről hálás vagyok, és örülök, hogy részese lehettem tiszteletbeli erdélyi kopó kutyámmal (Coco egy beagle) ennek az eseménynek. Coco is kitett magáért, hogy bizonyítsa, ő is kopó és teljesítményével ne lógjon ki a sorból.

Vasárnap - mintegy a tábor zárásaként - a Varsány Kupa került megrendezésre, amelyen nemcsak a tábor résztvevőinek zöme, hanem más fiatal kopók is részt vettek.

A Varsány Kupa egy – főként fiatal, kezdő – erdélyi kopók részére megrendezett vércsapa verseny, ahol viszonylag kis időkitéréssel egy könnyebb vércsapa munkát (200-300 méteres 4-6 órás 2 dl vérrel és szarvaslábbal készített csapa) kell a kutyáknak teljesíteni. Erről részletesebben egy másik posztunkban olvashatnak.

A táborért és a rendezvényért köszönet illeti elsősorban a szervezésért Kauser Jakabot, a felkészítésért Hári Csabát és Tatai Sándort, a területért és a körülmények biztosításáért a VERGA Zrt.-t és Ugron Ákos Gábor vezérigazgató urat, valamint Borza Csillát, akik hittek abban, hogy újra lehet ezt indítani, és abban is, hogy kellenek és érdemes folytatni a vércsapa táborok hagyományait!

Remélem jövőre ismét találkozunk ezen a jó hangulatú rendezvényen!

A rendezvény a K-Prec Mezőgazdasági Szolgáltató és Mérnöki Iroda Kft. jóvoltából és finanszírozásával jöhetett létre. Köszönjük!

A fotókat köszönjük Kis Tibornak! További képek a galériában találhatóak.