XV. Varsány Vándorkupa beszámoló

2024.05.10

Gribek Dániel

"Ezek az erdélyi kopók 100 százalékban alkalmasak utánkeresésre"
Nehezített vércsapán is bizonyíthatott a fajta a Varsány Vándorkupán

Hiába a viszonylag korai időpont, az időjárás kegyes volt a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub tagjaihoz, akik ezúttal a március 15-i hosszú hétvégén tartották meg nagy hagyományokkal rendelkező, XV. Varsány Vándorkupa vércsapa versenyüket, valamint a tavaly életre hívott vércsapa tábort. A napsütést és a kellemes meleg időt viszont némi szél kísérte, ami kihívást jelentett a kutyáknak és vezetőiknek.

Kutyák ugatásától volt hangos Gyarmatpuszta

A tábor és a verseny helyszínét ezúttal a Pilisi Parkerdő Zrt. szolgáltatta. A 2023-as, alsóperei programhoz hasonlóan Komárom-Esztergom vármegyében is minden ideális volt a gyakorláshoz és a megmérettetéshez, ami során ebben az évben már nehezített vércsapát is fektethettek a szervezők. Ez mindenképpen jelentős változás volt a legutóbbi Varsány Vándorkupához képest.

"Szerintem nagy eredmény, komoly előrelépés, hogy idén már nehezített vércsapa versenyt is meghirdettünk. Ez azt jelenti, hogy haladó, mester kategóriában is voltak nevezők, méghozzá nyolcan. Ezáltal CACT címet is kiadhattunk a legjobb, első díjban végzett kutyáknak" - fogalmazott a versennyel kapcsolatban Berényi-Kozma Katalin a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub elnöke.

Hozzátette: sok nevező volt idén, és mindez nagyon jót tesz a fajtának. Az erdélyi kopót ugyanis sokan használnák utánkeresésre, és ezeken a versenyeken be tudják bizonyítani, hogy azok a kutyák, amelyek nem végzik ezt a tevékenységet minden nap az erdőn, szintén képesek végigmenni egy nehezített vércsapán. "Az ösztön tehát ott van a fajtában, és ez szerintem az eredményeken is látszott."

Bükk és Bóbita az élen

A mester kategóriában március 17-én négy erdélyi kopó indult, amelyek tehát bizonyították, hogy a fajta komoly utánkereső értékekkel bír. Idén ráadásul a verseny rangját emelte, hogy három Hollandiából érkezett lajka, valamint nem hivatalosan egy leopárdkutya is elindult a Varsánykupán. A főszerepben ettől függetlenül természetesen az erdélyi kopók álltak.

Végül mindkét kategóriában Kauser Jakab kopói végeztek az élen. A nehezített vércsapán a közelmúltban mind a négy lábára lebénuló, abból felépült Erdélyi Nimród Bükk volt a legjobban teljesítő kutya, míg pontegyezéssel ugyan, de fiatalabb korára tekintettel a kezdők között Pilismenti Bujdosó Bóbita oldotta meg legprofibban a feladatot, így mindketten első díjban végeztek.

"A kölyök kategóriában Pilismenti Bujdosó Bóbitával indultunk, és végül 60 ponttal végeztünk, ami azt jelenti, hogy visszahívás nélkül tudta teljesíteni a 4 órás, nagyjából 400 méteres vércsapát. Voltak ugyan nehézségeink, de korához képest abszolút pozitívan értékelhető az eredmény, talán azt is mondhatom, hogy sikerült felülmúlnia saját magát" - fogalmazott Kauser Jakab, aki nemcsak versenyzőként és MEKK tagként vett részt az eseményen, hanem annak főszervezője is volt.

Erdélyi Nimród Bükkel kapcsán elmondta: ez a kopója már nagyobb tapasztalatokkal rendelkezik, így nem véletlen, hogy a nehezített vércsapa versenyen indultak. "Vele tavaly még a kezdők között dolgoztunk, azóta viszont jártunk már más vércsapa versenyen is. Most sikerült egy nagyjából 20 órás, érzésem szerint 8-900 méteres csapán, hibátlan munkával megnyerni a nehezített kategóriát. Van benne munka, és éppen a verseny után beszélgettünk Hári Csabával, hogy az eredmények minket, a mi módszereinket igazolják, hiszen sokat dolgoztunk együtt a kutyák képzésekor. Összességében elmondhatom, hogy talán Bóbita munkájában volt nagyobb rizikó, hiszen azt tudtam, hogy képes erre a teljesítményre, de az kiszámíthatatlan volt, hogy éppen milyen kedve lesz hozzá. Talán hozzá egy picit többet kellett tenni vezetőként. Bükk viszont plusz-mínusz öt százalékban mindig kiválóan végzi el a feladatot, tehát ő egy stabil elem volt ezen a versenyen is."

Ezek a kutyák hamar eljutnak egy magasabb szintre

A kezdő, fiatal kutyák versenyén ezúttal hét csapát fektettek a bírák, méghozzá több mint 4 órával az indulás előtt. Bár a szél nem könnyítette meg a kopók helyzetét, végül csak egyetlen induló nem tudott végigmenni a nagyjából 300 méteres vércsapán.

"Fontos, hogy a junior verseny során egy olyan szintet kellett meghúznunk, ami nem túlzás a kezdő kutyák és vezetőik számára, ugyanakkor mégis mérhetők a kopók képességei. Ez sikerült, és elmondható, hogy a kutyák jól teljesítettek. Volt egy-két döcögősebb munka, de nem azért, mert a kutya egyébként nem akart volna dolgozni, hanem azért, mert néhány kopó még nagyon az elején jár ennek az útnak, és egész egyszerűen mentálisan még nem volt alkalmas erre a szintre. De ebből kevés volt, és az nagyon nagy biztonsággal megállapítható, hogy ezek a kutyák is nagyon hamar el fognak jutni erre a szintre, sőt ha dolgoznak velük tovább, akkor magasabbra is. Úgyhogy azt gondolom, hogy nagyon pozitív volt a kép, és nagyon elégedettek lehetnek a vezetők a kutyákkal" - értékelte a kezdő versenyt Hári Csaba, a Nádberki Vadászkutya Sziget alapító tulajdonosa.

A szakember kifejtette: látott néhány korához képest kimagasló munkát mutató kutyát is. Mindezt annak ellenére, hogy a körülmények, a nem várt nagy szél, a csapák, illetve a terület nehézsége, differenciái hatványozottan jelentkeztek a fiatal, tapasztalatlan kutyák és jellemzően kezdő vezetőik esetében.

A nehezített vércsapa legtöbbször nem a kutyáknak okozott gondot

Egy utánkeresés alkalmával a kutya és a vezetője együtt adhatja ki a 100 százalékot, de ebből 90 százalék a kutya, és csak 10 százalék a vezető. Ez utóbbi pedig bőven elég ahhoz, hogy elrontsa az egész munkát – fejtette ki a verseny végén Ujhelyi Tamás vadászkutya-szakértő, versenybíró, hozzátéve, hogy a kutyák a nap folyamán egyébként jól dolgoztak.

"Tapasztalatként elmondható, hogy ami hibákat láttunk, azokat általában a vezetők okozták, de igazából a párosok ezeken is felülkerekedtek, és elég szép eredmények születtek. Erős szél volt, ami megnehezítette a kutyák munkáját, de ettől függetlenül egy jól végződő eseményen vagyunk túl" - mondta el a szakember, tanácsként hozzátéve: "azt tudnám javasolni a vezetőknek, hogy sokkal jobban bízzanak és higgyenek a kutyáikban. Ők tudják, mit csinálnak, nem a vezetők."

Meglátszik a gyakorlás

A verseny előtti napokra meghirdetett Vércsapa Tábor 2024-ben is nagyon sikeresnek bizonyult. A tavaly életre hívott kezdeményezés azt a célt szolgálja, hogy az arra nyitott vezetők gyakorlott szakemberek előtt, de tét nélkül mutathassák meg, hol tartanak a kutyáikkal. A kopók és gazdáik ezúttal is nagyon sokat tanulhattak Hári Csabától, a tábor vezetőjétől, valamint a társaktól. Ráadásul nemcsak a gyakorlati, de az elméleti ismeretek is bővültek a tábor során, ugyanis Tati Sándor a vadászkutyákra, azon belül erdélyi kopóra vonatkozó szabályzatokat ismertette az érdeklődők számára, míg Pukánszki Zoltán, a Magyar Vérebegylet tenyésztésvezetője "Csapa munka vérebes szemmel" címmel tartott előadást. De Újhelyi Tamást az MTE vadászati tanszékének oktatóját, vadászkutya szakértőt, szagláskutatót is meg lehetett hallgatni, aki a vércsapa munkát a kutyák szemszögéből mutatta be.

A felkészülés sikerességét a másnapi versenyeredmények bizonyították. A táborban voltak, akik már a nehezített vércsapára készültek, de olyan kutyával is lehetett látni, amely a gyarmatpusztai erdőben találkozott először a feladattal.

"Tavaly még úgy jöttünk ebbe a táborba, hogy a kezdeményezés nekünk és a kutyavezetőknek, tehát mindenkinek teljesen új pálya volt. Előtte hosszú ideig nem rendeztek hasonló programokat a Kopó Klubnál. Mostanra viszont már kaptunk egy alapot, amiből kiindulhattunk. 2023-ban is azt láttam, hogy ezek a kutyák jók, és ezt idén megerősítette bennem, amit tapasztaltam. Gyakorlatilag többször elhangzott a táborban, hogy a résztvevő kutyák 100 százalékban alkalmasak arra, amire szeretnék őket használni. Csak a hozzáadott érték, a kiképzésre fordított idő és energia az, ami kérdésessé teszi, hogy milyen szintre jutnak ezek a kopók. Képességbeli hiányosságok ugyanis nincsenek" - hangsúlyozta a szakember.

Első díjban öt kopó

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub tehát ismét egy sikeres hétvégét tudhat maga mögött, ami nagy elismerés a fajtának. A kutyák és vezetőik is komolyan vették a feladatokat, ez pedig az eredményeken is jól látszott.

A CACT Nehezített Vércsapa Versenyen három kutya, köztük két erdélyi kopó is első díjban végzett. Ha csak a klubhoz tartozó fajtát nézzük, tehát a Varsány Vándorkupát, akkor két első, egy második és egy harmadik díjjal zárult a megmérettetés.

A kezdő kategóriában végül három első díjas kopót láthattunk munka közben, ami mellett további három kutya második díjban végzett.