Visszatért a Varsány Kupa

2023.03.31

Visszatért a Varsány Kupa, erdélyi kopók hangjától volt hangos a bakonyi erdő

Március 26-án 11 erdélyi kopó és vezetője mutathatta meg tudását a több év után kihagyás visszatérő Varsány Vándorkupán. A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub szervezésében 14. alkalommal meghirdetett vércsapa versenyen a legtöbb kutya kezdőként vett részt, így 200 méteres távon követhették a kora reggel lefektetett nyomot. Komoly eredmény, hogy végül az összes kopó sikeresen ment végig a csapáján, és hárman is maximális pontszámmal végeztek. Ez többek között annak is betudható, hogy az indulók többsége a kupát megelőző három napon sokat gyakorolt az alsóperei vércsapa bevezető táborban.

A hibák kijavítására koncentráltak

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klubvércsapa bevezető tábora március 23-án kezdődött és, ami során a szervezők tudatosan építették fel a találkozó programját, amiben nagy segítséget nyújtott az időjárás is. A K-Prec Mezőgazdasági Szolgáltató és Mérnöki Iroda Kft. finanszírozásával a VERGA Zrt. területén zajló erdélyi kopós tábor ugyanis alapozó előadásokkal kezdődött, majd egyre nehezedő vércsapákkal folytatódott. A vasárnapi versenyre felkészítő, rendkívül jó hangulatú esemény utolsó napján a délutáni gyakorlás előtt eső is áztatta a bakonyi területet, így ez már valóban komoly kihívást jelentett a többségében kezdő párosoknak.

A tábor során egyébként szó esett a vonatkozó jogszabályokról, de volt fegyelmi gyakorlati képzés, és a keresés után a kiértékelés sem maradt el. Ebben Hári Csaba, a Nádberki Vadász Kennel és a Nádberki Vadászkutya Sziget alapítója és tulajdonosa segítette a társaságot.

"Én a vizslázás világából érkeztem, így nekem is sok új tapasztalásom volt, és pozitív benyomásokat szereztem az erdélyi kopókkal kapcsolatban. Még úgy is, hogy ezúttal jellemzően fiatal kutyákkal, többségében rutintalan vezetőkkel dolgoztunk együtt. Nagyon jó ösztönű, veleszületett képeségekkel rendelkező kutyákat láttam, akik elindultak egy úton, és amit érdemes lesz velük folytatni" - foglalta össze tapasztalatait a harmadik nap végén a fiatal szakember, aki külön kiemelte, hogy az eső után is jól teljesítettek a résztvevők, pedig a csapafektetés délelőtt zajlott, és ebédidőben jelentős csapadék hullott a területen.

"Az időjárás az, amivel túl sok mindent nem tudunk kezdeni, illetve ilyen fiatal kutyákkal még rátréningezni sem igazán tudunk a hasonló körülményekre. Ezen a szinten már extrém nehéznek számítottak a zárónap vércsapái, ami miatt volt bennünk némi félelem, de a kutyák végül nagy kitartással, precizitással dolgoztak, és teljesítették a feladatot" – hangsúlyozta Hári Csaba.

Mivel egy kutyát csapán vezetni nagyon összetett feladat, ezért a három nap során számos hibával találkozott, amikre azonban rendre tudott megoldást találni. A problémákra minden esetben felhívta a figyelmet, és már a tábor során is látszott a kutyák és vezetőik fejlődése. A résztvevők között persze akadtak olyanok kopósok, akik utánkeresésben már nagyobb tapasztalattal bírták, de kutyájuknak még új volt a kihívás, és olyanok is, akik például szombaton fektették életük első vércsapáját.

"Leginkább vezetéstechnikában láttam hiányosságokat, amikre figyelmeztettem a táborozókat. Emellett új módszereket is próbáltam átadni, amik talán kicsit kevésbé ismertek a kopók bevezetésénél. Voltak tehát típushibák, hiányosságok, amiket sikerült talán kijavítani."

Maximális pontszámok, sikeres utánkeresések

Azt már a vasárnapi, XIV. Varsány Vándorkupa Vércsapa Verseny bizonyította, hogy mennyire volt eredményes a három napos bakonyi tábor. A kezdőknek szóló, 200 méteres megmérettetésen 11-en indultak, és két csoportba osztva végezték el a nagyvad utánkeresését szimuláló feladatot. Abszolút sikernek könyvelhető el, hogy azt az összes erdélyi kopó teljesítette, ráadásul három páros is maximális pontszámmal végzett. A végső sorrend kialakításakor a pontegyezés miatt a kutyák életkorát vették figyelembe, így az első helyen a mindössze 1 éves Alföldi Vadűző Bodza és vezetője, Paplógóné Gyöngyösi Erzsébet végzett. Mögöttük a januárban vadászat közben megsérült, éppen felépülőben lévő Erdélyi Nimród Bükk és a várcsapa tábor főszervezője, Kauser Jakab végzett. A harmadik Sajómenti-Árnyas Zorka és vezetője, Forgony Katalin lett. Külön érdekesség, hogy negyedik helyen végzett Tóth Krisztina erdélyi kopója, Hírös Vadász Anka Herka, aki a legfiatalabb eredményes kutya különdíját is megkapta.

"Nagyon ritka egy ilyen versenyen, hogy az összes kutya teljesítse a feladatot. Az, hogy ez sikerült, számunkra is pozitív meglepetés volt. Ráadásul hatan is első díjban végeztek, és hárman maximális pontszámot értek el. Ezt tehát abszolút pozitívan kell értékelnünk. Kiemelendő, hogy a mezőny legfiatalabbja egy 4 hónapos erdélyi kopó volt, és ő is sikeresen teljesítette a feladatot" - értékelte a versenyt a vezetőbíró, Tatai Sándor vadászkutya teljesítménybíró, erdélyi kopó tenyésztő.

"Az egy éves Alföldi Vadűző Bodza a második kutyám, és ez volt az első vércsapa versenyünk. Még nagyon kezdők vagyunk, így különösen örülök, hogy nyerhettünk" – értékelt röviden Paplógóné Gyöngyösi Erzsébet.

Lehetőség az erdélyi kopók számára

A Varsány Vándorkupát 2007-ben indították útjára, hogy az erdélyi kopóknak megteremtsék a vércsapa versenyzés lehetőségét. Bár idén a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub csak kezdő kategóriát tudott indítani, így is eredményesnek tekinthető a nap, különösen annak fényében, hogy hosszú kihagyás után tért vissza a szakmai megmérettetés, és azt egy sikeres, rendkívül hasznos tábor is megelőzte.

A XIV. Varsány Vándorkupa Vércsapa Verseny díjazását egyébként a Koppány Vadászbolt támogatta.

Gribek Dániel

További képek a szerzőtől a galériában