Megjelent a legújabb könyv a kopóról!

2021.12.03

"Aki csak valamennyire is járatos a kutyafajták gazdag világában, tudja, hogy az erdélyi kopó, (...) a vadászkutyák nemes rendjébe tartozik. Közvetlen őse a honfoglaló magyarság lovas civilizációjának egyik díszpéldánya. Velük együtt érkezik ide, a Kárpát-medencébe, s az itt honos kopóval keveredve "teremti" meg mai, erdélyi kopós formáját s tulajdonságait. (...) A három színnel büszkélkedhető kopó egyáltalán nem tarka kutya, nem foltos. Ellenkezőleg: egymást kiegészítő és ellenpontozó színei miatt inkább talányos, nyugtalanító s hétköznapiságában is mindig ünnepélyes. Szőre színében van valami a holló színéből, egy villanásnyi fehér a mellén a hattyúéból s ugyanakkor barna a farkaséból. Ha meggondolom: illett ez a kopó a lázadó s tragikus Koppányhoz, illett István királyhoz és a hunok királyát utánzó, reneszánsz Mátyásunkhoz is. Szolgaként is nemes volt, sőt a kutyák között egyenesen arisztokrata. Nem véletlen tehát, hogy a második világháborúig ott sürgött-forgott a magyar, főként az erdélyi magyar arisztokrácia legbensőbb világában. Az pedig még kevésbé véletlen, hogy az 1947-ben hatalmon lévő román kormány élén a színváltó, ravasz és okos Petru Grozával törvényrendeletet hozott az erdélyi kopók kiirtására: pusztuljanak a föld színéről, tűnjenek el a Bánffyakkal, a Bethlenekkel, a Keményekkel, az Aporokkal, a Kornisokkal együtt. A mögöttük fölhalmozott és szakadékba sodródó századokkal."

Csoóri Sándor Bátor nevű erdélyi kopójáról

Az erdélyi kopót az Országgyűlés 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánította, majd a Hungarikum Bizottság 2017-ben vette fel a Hungarikumok Gyűjteményébe a Magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat.

Így, ma már az erdélyi kopó is Hungarikum!

A Magyarországi Erdélyi Kopó Klub kiadásában, az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztály támogatásával készült kötet bemutatja a fajta történetét, vadászati használhatóságát, napjainkban betöltött szerepét, emellett a tenyésztés és a gén- illetve fajtamegőrzés problémáit, kérdéseit feszegeti. Bemutatkoznak a hazai tenyészetek, de megismerhetünk más országokban élő erdélyi kopósokat és kutyáikat is.

Bízunk benne, hogy kiadványunk eléri célját, és egyre több érdeklődő figyelmét felkelti ez a különleges, kevésbé ismert, de rendkívül intelligens, elegáns, ősi fajta. Reméljük, hogy minden olvasó talál maga számára hasznos információkat e könyv lapjain.