Tenyészetek Versenye és vérvételi esemény

2021.05.12

Kedves Tenyésztők! Kedves Tulajdonosok!

A Tenyészetek Versenye egy teljesen rendhagyó kiállítás. Idén szeretnénk letenni az alapjait és a jövőben hagyományt teremteni a rendezvénnyel, melynek célja, hogy ezzel is segítsük a tenyésztők munkáját. Ismerjük meg még jobban egymás kutyáit, törekvéseit, irányvonalait. Azt reméljük, hogy, ha egyszerre látnak, egy-egy vonalból, szülőtől, vagy pártól utódokat, akkor az körültekintőbb, és célirányosabb párválasztást segít elő. Másrészt fontosnak tartjuk, hogy mind a tenyésztők, mind a fajátért felelős szervezet egyben is láthassa az állományt, mindannyiunk tanulságára.

Nagyon fontos, hogy erre a rendezvényre csak csoportosan lehet nevezni. Bíztatunk hát mindenkit, hogy kommunikáljatok egymással, beszéljétek meg, tervezzétek meg és fogjatok össze a nevezéseket illetően.

Mint a kiírásból látjátok, egy tenyésztő/kennel, vagy egy tulajdonos többféle csoportot is összeállíthat. Egy-egy kutyát nevezhet több csoportba is. A nevezést intézheti bárki, nem csak a tenyésztő.

A verseny végén egy közös ebédre várunk mindenkit szeretettel! Finom bográcsétellel készülünk.

A helyszínen NEM lesz lehetőség ivóvíz vételre, ezért innivalót mindenképpen hozzatok magatokkal. A konyhatündérek persze a sütit se hagyják otthon J

A szereplés izgalmas lesz, a díjazás értékes (senki sem marad ki), és abban bízunk, hogy a hangulat pedig remek.

Lássunk minél több kutyát együtt, érjük el a rendezvény célját!

Kedves Kopóbarátok és Érdeklődők!

A június 19-re tervezett Tenyészetek Versenye rendezvényen lesz lehetőség újra DNS minták leadására. Mint korábban arról már küldtünk tájékoztatást, a MEOESZ Magyar Fajta Projektje idén folytatódik, aminek keretein belül kutyánként 3 db genetikai vizsgálatot végeznek el, mely a kutyák tulajdonosai számára ingyenes lesz. A tesztelést a Seqomics Kft. fogja végrehajtani. Eredményre év végén, vagy jövő év elején lehet számítani.

A minta elemzése vérből történik, a 3 vizsgálat a szürke szín, a barna szín, és a hosszú szőr öröklődésének vizsgálatára terjed ki.

Azt tudja majd a teszt megmondani, hogy egy adott kutya hordozza-e az adott tulajdonságokért felelős gént, örökítheti-e ezeket a tulajdonságokat. Ez a tenyésztés szempontjából fontos adat, mert így, két tesztelt szülő esetén, teljes biztonsággal kizárható, hogy ilyen, tenyésztésből kizáró hibával rendelkező utódok szülessenek.

2019-ben 32 kutya vett részt a tesztelésben. Idén sokkal több minta bevizsgálására lesz lehetőség. A 3 teszt ára egyébként 25.000 Ft körül lenne, de most ezért nem kell fizetni. Az állatorvos munkáját is a projekt finanszírozza, így aki eljön a rendezvényre, és szeretne részt venni, annak ez sem kerül semmibe.

A vérvétel során 3 mintát veszünk. A fenti vizsgálatokhoz használt mintán kívül egy másikat a Haszonállat Génmegőrzési Intézet fog kapni. A HGI a mintákon olyan vizsgálatokat végez majd, melyek populációgenetikai szempontból lesznek fontosak. A harmadik mintát pedig a NÉBIH kapja, ahol DNS profil készül belőle. Ez utóbbi azért is fontos, mert ha a kutyának később utódai születnek, akkor nem kell újabb mintát venni és leadni a NÉBIH-nek az utódok származás ellenőrzéséhez, hiszen az már ott lesz. Ha volt már a kutyádtól alom, és ezért a vér mintája már le lett adva korábban a NÉBIH-nek, de szeretnél részt venni a projektben, akkor erre is van lehetőség.

Olyan is jöhet, aki nem vesz részt a Tenyészetek Versenyén. Egyetlen feltétele van a részvételnek: Magyarországon kiállított származási lap, származási igazolás, regisztrációs lap, vagy honosított export törzskönyv.

Mindenkit csak bátorítani tudunk a részvételre!

Találkozunk Szentendrén!

MEKK Elnöksége