Vaddisznós kopók I. Európa Kupája

2023.10.13

First European Cup Of Hounds on Wild Boar

bírói szemmel

Tatai Sándor – FCI teljesítménybíró, MEKK Elnökségi és Tenyésztési Tanács tag

2023. szeptember 30-án Montenegróban, Bar városában és a környékbeli vadászterületeken rendezték meg a Vaddisznóhajtó Kutyák Első Európa Kupáját. A rendezvény fő szervezői a Montenegrói Kennel Klub (Kennel Club of Montenegro), a Montenegrói Vadászszövetség (Hunting Association of Montenegro) és a helyi vadászati és turisztikai vállalat (Ltd. for the breeding, protection and hunting of wild game Ulcinj and Lovstvo Bar) voltak.

A versenyen a házigazda Montenegró mellet Szerbia, Észak-Macedónia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Olaszország, Franciaország és Magyarország képviseltette magát versenyzőkkel és vadászkutya teljesítménybírókkal. Egyéniben, párosban és csoportban volt lehetőség a kutyák nevezésére, minden országból maximum 3 nevezést (3 egységet) fogadtak. A résztvevő országoknak a nevezett egységeikkel azonos számú bírót is delegálni kellett. Hazánkból egy-egy erdélyi kopó párossal Bödők Gergely (Plájász Dongó és Transylvanian Black Synphony Cohárd) és Vágvölgyi Balázs (Bükkaljai-Vadűző Hamvas és Hunor) versenyzett, bíróként pedig Tatai Sándor és Újhelyi Tamás vett részt a rendezvényen. Összesen 18 versenyző egység indult, akiknek a munkáját 41 bíró értékelte. Az egyéni versenyzőknél és a párosoknál 2 bíró, a csoportoknál 3 bíró dolgozott együtt.

A versenyre nevezett kutyafajták: szerb háromszínű kopó, szerb kopó, szávavölgyi kopó, montenegrói hegyi kopó, griffon nivernais, grand griffon vendeen, briquet griffon vendeen, segugio maremmano a pelo raso, erdélyi kopó.

A rendezvény lebonyolítását sajnos számos szervezői hiba terhelte, de ezekkel együtt egy úttörő és alapvetően pozitív kicsengésű versenyen vehettünk részt.

A versenyt megelőző napon a regisztrációt és orvosi vizsgálatot követően kezdődött a hivatalos nyitó rendezvény, ami nagyon látványosra és jó hangulatúra sikerült. A köszöntő beszédeket követően a nevező országok csapatai külön-külön bevonultak egy óriási méretű rendezvény molinó elé montenegrói népviseletbe öltözött felvezetők segítségével, akik a nevező ország nemzeti lobogóival vezették fel a csapatokat. Ezt követően a résztvevő bírókat is egyenként szólították, akiket szintén a népviseletbe öltözött segítők kísérték a "színpadra". A rendezvényközpontként funkcionáló szálloda előtti tér viszont meglehetősen kicsinek bizonyult és mire az összes versenyző és bíró felvonult, teljes káosz és tumultus keletkezett. A másik kis szépséghibája a nyitórendezvénynek az volt (ami sajnos az egész rendezvényt végigkísérte), hogy nagyon hiányos volt az angol nyelvű tolmácsolás.

Balog Eszter, Vágvölgyi Balázs és Tatai Sándor a nyitó ünnepségen

A hivatalos megnyitót követően tartották meg a bírói értekezletet - ami a bírók nagy száma és azon oknál fogva, hogy a 2023. márciusban elfogadott szabályzat mindenki számára új volt – meglehetősen elhúzódott. Az értekezlet végén következett a területek, bírók és versenyzők összesorsolása, majd egy jó hangulatban eltöltött, finom vacsorával zárult a regisztrációs nap.

A verseny napján 6 órakor indultak a csapatok (versenyzők, bírók és helyi segítők) a vadászterületekre. A mi bírói körünkben egy olasz versenyző indult segugio maremmano a pelo raso fajtájú kutya párossal. Minden versenyzőnek külön területet biztosítottak, amelyek nagy része a helyi viszonyokra jellemzően sűrű, tüskés bozóttal és kevés fával fedett, erősen tagolt, meredek hegyoldal. A helyi segítőink elmondása alapján ezen területek fő vadfaja a kis egyedszámban jelen lévő vaddisznó, emellett szintén kis egyedszámban mezei nyúl, valamint róka és aranysakál fordul elő. A területre kiérve magunk is megtapasztalhattuk, hogy a vadsűrűség csak töredéke annak, amit a magyarországi vadászterületeken látunk. Az itthon megszokott erősen kijárt váltóknak, sok nyomnak, hullatéknak nyoma sem volt.

Már jó 20 perce kaptattunk a meredek oldalakon, mikor végül egy nagyméretű vaddisznó nem túl friss csapájára bukkantunk egy nedvesebb "útszakaszon". A tőlünk külön úton járó bírótársam (Aco Pavlovski észak-macedón bíró úr) és helyi segítője szintén friss vaddisznónyomot próbáltak keresni, de nem találtak semmit. Ezért úgy döntöttünk, hogy jobb híján az általunk talált (talán előző napi) nyomon indítjuk el a versenyző kutyákat. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a fiatal (1,5 éves és 3 éves) párostól gyönyörű, mintaszerű munkát láthattunk, amellyel a párosok között 1. helyezést értek el. A keresésre engedett kutyák egy kb. 600 m átmérőjű területet lekeresve 13 perc alatt disznót találtak, majd közel 2 órán keresztül hajtották, állították a rendkívül nehéz terepen. A körülményeket kifejezetten nehezítette az is, hogy amikor fél 10 körül a második kutya is visszatért a vezetőjéhez már 25 C fok volt a levegő hőmérséklete.

A párosok versenyén 1.helyezést elért segugio maremmano a pelo raso fajtájú kopók

Az összes bírói kör beérkezését követően az értékelő bírói értekezlet következett, ahol a bírók röviden ismertették minden versenyző munkáját és értékelését. A szigorú szabályzatnak és a meglehetősen nehéz terepnek és körülményeknek köszönhetően a 18 induló egységből sajnos csak 8 induló tudott eredményes munkát produkálni. A vacsorával egybekötött eredményhirdetésen az alábbi rangsort ismertették a szervezők:

Egyéni indulók:

1. Capo, szerb kopó, vezetője: Zeljko Kondic (Bosznia-Hercegovina)

2. Italo, segugio maremmano a pelo raso, vezetője: Paolo Cucini (Olaszország)

3. Brnjo, szerb háromszínű kopó, vezetője: Aleksandar Gavrilovic (Szerbia)

4. Srecko, szerb háromszínű kopó, vezetője: Ivan Mirkovic (Szerbia)

5. S-Jablan, szerb háromszínű kopó, vezetője: Viktor Gergiev (Észak-Macedonia)

Párosok:

1. Lillo és Acido, segugio maremmano a pelo raso, vezetőjük: Giugnatico Giovanni (Olaszország)

2. Oslo és Pirate, griffon nivernais, vezetőjük: Marenavo Samuel, (Franciaország)

Csoportok:

1. Aga, Lisko, Zanko, Cito, Yeus, Toya, montenegrói hegyi kopók, vezetőjük: Almir Perocevic (Montenegro)

Gratulálunk a győzteseknek!

A tervek szerint jövőre Olaszország fog helyet adni a rendezvénynek.