VI. Évadnyitó agarászat és hagyományőrző vadászati nap

2024.04.18

Portschy Róbert beszámolója

2024. április 6-án szombaton abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy az Országos Agarász Egyesület (OAE) évadnyitó hagyományőrző vadászati napján Ősi-Vadász Sudárral, Lizivel én képviselhettem a Magyarországi Erdélyi Kopó Klubot.

Gyönyörű nyárias időben zajlott a rendezvény a Zala vármegyei Mihályfa községben.

Délelőtt a helyi kultúrházban a szakmai konferencia keretén belül nívós előadásokat tartottak az őzről, a természetfestésről, természetfilmezésről, az agarak vadkárelhárító munkájáról, a vadászkutyák egészségi problémáiról…

Ezt követően finom házias ebéddel vendégelték meg a meghívottakat. A délutáni programokra már nagyon sok érdeklődő gyűlt össze.

Elsőként a Magyar Vadászíjász Egyesület tartott nagyon színvonalas bemutatót. Teljeskörű történelmi áttekintést kaptunk az íjak fejlődéséről, melyeket a gyakorlatban is bemutattak. Meggyőződhettünk róla, hogy a technikai fejlődés következtében hogyan váltak egyre pontosabbá a találatok.

Ezt követte Osadczuk Csabának a Gyurkóvári Magyar Vizsla Kennel tulajdonosának szemléletes vizsla munka bemutatója. Betekintést kaptunk a magyar vizsla vadászati használhatóságáról, és a gyakorlatban is meggyőződhettünk róla, hogy a kutyus milyen lelkesen, kitartóan végzi az apport munkát. Vadkacsa híján gumikacsával és egyéb eszközökkel is hibátlanul teljesítette a feladatát.

Majd az erdélyi kopó következett. Sem valódi-, sem gumivadkan nem volt, így mi nem gyakorlati bemutatót tartottunk, hanem pár mondattal megismertettem ezt a csodálatos fajtát az agarászokkal és a szépszámú érdeklődővel. Néhány szót ejtettem a múltjáról, jelenéről és a sajátos vadászati módszeréről. Említést tettem a MEKK szerepéről, rendezvényeiről.

A délután fő attrakciója az agárfuttatási bemutató volt. Szinte felfoghatatlan, ahogy ezek a "futó atléták" pillanatok alatt körbe vágtázzák a focipályát, hogy elkapják a műnyulat.

Az OAE elnöke Keresztes János "közvetítette" az eseményeket. Nagy szakértelmének köszönhetően annyi érdekes, hasznos információt tudtunk meg tőle a magyar agárról, az agarászatról, hogy ez biztosan sokáig megmarad a nézőközönség emlékezetében.

Benkő Dezsőnek köszönöm a szép fotókat!

Nem csak a látottak, hallottak nyújtottak nagy élményt, hanem az is, hogy megtapasztalhattam, hogy az agarászok milyen lelkes, összetartó, vendégszerető emberek.