Közgyűlés 2022

2022.03.21

Egyesületünk március 12-én tartotta esedékes közgyűlését. A napirendek között volt a tavalyi év beszámolóinak prezentálása, és az idei évi rendezvényekről, eseményekről való tájékoztatás, valamint a tisztújítás.


2021-es rendezvényekről

2021-ben 3 db munkaversenyt, 3 db tenyészszemlét, 1 db klubkiállítást és 2 db tenyészetek versenyét tartottunk, összesen 231 nevezővel. A nyári klubhétvégén 50 kopós vett részt.

Tagságról

141 fő volt a 2021 évi tagságunk. Sosem volt ilyen magas a taglétszám.

Ingyen törzskönyv

Eddig 3 tenyésztő élt ezzel a lehetőséggel. Biztatunk mindenkit, hogy vegye igénybe! 2027 végéig minden alom, ami nem reglapos lesz, ingyen kaphat származási igazolást. A teendőkről részletes leírás van a honlapon.

Vadászati Világkiállítás

2021-re a 2,5 M Ft-ot megnyertük az Egy a Természettel Nonprofit Kft támogatásában. A 3 napos Ropolyi rendezvényt finanszíroztuk belőle. Sajnos még így is veszteséges volt a magas területbérlet miatt.

Kint voltunk a Hungexpon is. Egy színpadi beszélgetés és két nap a MEOESZ csapatában.

Hungarikum 2020 pályázat

Az Agrárminisztérium támogatásában a pályázatra 2 M Ft-ot nyertünk el, melyből a könyvet készítettük el.

Hungarikum 2021 pályázat

Közel 4 M Ft-ot nyertünk. Ebből rövid, egyperces imázsfilmeket készíttetünk. Áprilisban kezdődnek a forgatások.

Hungarikum 2022 pályázat

Természetesen pályázatunk. Bemutató tér kialakítására és weblap tartalom bővítésére. Az eredményhirdetés még nem történt meg.

Nemzeti Együttműködési Alap pályázata (NEA 2021)

A Bethlen Gábor Alapkezelő támogatásában a pályázatra 1,8 M Ft-ot nyertünk el, melyből elkészült az adatbázis, amit a közgyűlésen bemutattunk. Hírek hamarosan az on-line formában is elérhető linkről.

Agrárminisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya pályázata 2021

Először 1,4 M Ft-ot pályáztunk, de tartaléklistásak lettünk. Majd jelezték, hogy 700 E Ft-tal mégis támogatnának. Ebből lesz egy 2 napos konferencia a klubhétvégén Diósjenőn. Hírek júniusban várhatóak a részletekről.

Agrárminisztérium Parlamenti és Társadalmi Kapcsolatok Főosztálya pályázata 2022

Ismét pályáztunk, ezúttal az őszi Ropolyi versenyek elé szeretnénk egy 3 napos képzést csinálni, ahol a munkavizsgára való felkészüléshez lenne elméleti és gyakorlati oktatás.. 2 M Ft-ot kértünk. Döntés majd májusban várható.

Vadászatokon való részvétel

Az elmúlt idényben több csapatnak is volt lehetősége hajtásokon részt venni. Köszönjük mindenkinek, aki kopójával el tudott menni, és szeretnénk biztatni őket, hogy a jövőben is használjanak ki minden lehetőséget. A VENATOR Alapítvány a vadászó erdélyi kopókért megkeresésére az egyesület támogatást nyújtott a vadászaton sérült kutyák állatorvosi költségeinek térítése céljából, valamint hajtófelszerelés vásárlásához, továbbá egy kutyaszállító utánfutó megvásárlásához, mely lehetővé teszi a hajtásokra való közös, költséghatékony utazást. Ennek használata a tagok számára is elérhető, feltételek az alapítvány oldalán találhatóak.

A 2022-es rendezvények

Megtalálhatóak az események között a honlapon. Az egyes kiírások részletei pedig amint aktuálissá válnak, frissítve lesznek. Az április rendezvények kiírásai már elérhetőek, várjuk a nevezéseket.

Tisztújítás

Elnöki pozícióra 6, míg elnökségi tagságra 20 jelölés érkezett a Jelölő Bizottsághoz. A jelölést az elnöki pozíció esetében 1, míg az elnökségi tagság esetében 12 fő fogadta el.

A szavazás eredménye

Elnök: Berényi-Kozma Katalin

Elnökségi tagok:

  • Tatai Sándor
  • Pelczéder Tibor
  • Borza Csilla
  • Kauser Jakab

Elnökségi póttag: Dr. Pallós Andrea

Egyebek

Adatbázis

Berényi-Kozma Katalin bemutatta az adatbázist, mely jelenleg még tesztelés alatt áll. 3 szintű hozzáférést tesz lehetővé a rendszer:

  • publikus: bárki számára elérhető
  • tagsági: a regisztrált felhasználók számára
  • klub: az Elnökség és a Tenyésztési Tanács számára

A 3 szinten különböző dolgokat lehet látni és lekérdezni. A klub szinten van természetesen a legtöbb információ, mely a korábbi excel nyilvántartásokat hivatott kiváltani, mint a tagnyilvántartás, tenyésztési adatok, klubkiállítás ás munkaversenyek nyilvántartása, valamint a teljes törzskönyvi adatbázis. Lesz lehetősége mindenkinek feltölteni egyéb adatokat is: egyéb, nem klub által rendezett kiállítási és munkaverseny eredmények, egyéb eredmények, és fényképek. A feltöltést a klub ellenőrzi, és jóváhagyás után megjelenik a felületen.

Magyar Kutyafajták Projektje

Berényi-Kozma Katalin beszámolt róla, hogy a tervek szerint a MEOESZ projekt idén is folytatódik. Még a támogatási okiratra várnak. A részletekről érkezni fog részletes tájékoztatás, amint beindul a projekt.

A korábbi években összesen 60 kutya szőrszín és szőrhossz genetikai tesztelését végezték el.

Genetikai szűrésekre már nem lesz lehetőség, de két új elemmel bővül a projekt:

  • Fajtánként 50 egyed csípő diszplázia szűréséhez a röntgenfelvételek készítését finanszírozzák. Aki szeretné a hivatalos eredményt kikérni, az maga költségén megteheti.
  • Levett sperma tárolásának első éved bérleti díját finanszírozzák. Amelyik minta következő évi tárolási díja nem lesz kifizetve, annak tulajdonjoga az egyesületeké lesz.

Venator Alapítvány

Kiss Tamás az alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a klub több célzott támogatást is nyújtott nekik. Ezekből vettek egy kutyaszállító utánfutót, melynek használata a klubtagok számára kedvezményes. A feltételek a Facebook oldalon megtalálhatóak. A támogatás másik részéből hajtóruházatot vásároltak. A fennmaradó összeget pedig a hajtásban sérült kutyák állatorvosi költségeire fordították.

Jelezte, hogy sajtó alá rendezésben van a Standeiszky Andor-féle levelezés, melyet hamarosan megjelentetnek.


Pelczéder Tibor levezető elnök megköszönte a jelenlévőknek az aktív részvételt és az ülést bezárta. A jegyzőkönyv hitelesítés után lesz elérhető a honlapon.