Hungarikum vetélkedő döntője

2024.06.27

Az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság 2018-ban pályázatot írt ki a nemzeti értékeink megismertetése és népszerűsítése érdekében vetélkedők szervezésére a magyarországi megyék és a külhoni nemzetrész értéktárak számára általános és középiskolás diákok részvételével. Ennek a többkörös, Kárpát-medencei szintű vetélkedőnek a döntőjére került sor Balatongyörökön, ahol a legjobb eredményt elért csapatok mérték össze tudásukat.

A döntő megnyitóján, az értékelő zsűri elnökeként Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért, illetve az ezzel összefüggő beruházásokért felelős kormánybiztos, a Hungarikum Bizottság tagja rámutatott: azok a nemzetek, amelyek nem ismerik a múltjukat, azoknak nincs jelenük és nem áll előttük jövőkép sem. A fiataloknak el kell mesélni a múltat, hogy nemzeti identitásunkat továbbvigyék a jövőbe, mindehhez pedig nélkülözhetetlen a küzdeni tudás képessége.

A Balatongyöröki Ifjúsági Táborban megrendezett kétnapos vetélkedőn 15 általános iskolás, 12 középiskolás csapat vett részt. A verseny középpontjában a hungarikumok és a Magyar Értéktárban szereplő kiemelkedő nemzeti értékek megismerése állt. A diákok összetett elméleti és ügyességi feladatok megoldásában mérték össze erejüket a versenysorozaton.

Az általános iskolások közül az első helyen a Tatai Református Gimnázium, a második helyen a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola, a harmadik helyen a Sárospataki II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai végeztek. A középiskolások döntőjét a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma nyerte, a második és a harmadik helyet pedig a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium és a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói szerezték meg.

Az eseményt záró beszédében V. Németh Zsolt kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a Hungarikum Bizottság tagja elmondta: az Európai Bizottság keretei között az európai életmód védelméért felelős biztos kinevezését tervezik. Mindenki, aki a magyar értékek beazonosításán, népszerűsítésén fáradozik, a magyar karakterek, sajátosságok, hagyományok megtartásán munkálkodik, az a magyar életformát védi.

"Így tekintsétek magatokat a magyar életforma védelméért felelős biztosoknak" – ajánlotta a diákok figyelmébe V. Németh Zsolt.

(Forrás: hungarikum.hu)

A rendezvényen a magyar kutyafajták is megjelentek. Az erdélyi kopót Schmidt Henry Borsa kutyájával képviselte. Köszönjük, hogy részt vettetek!