Hard Dog Race Wild 2022

2022.05.09

Hat láb két szív egy büszkeség


Hard Dog Race - Wild 2022 Eplény

Tudom, hogy a végén illik, de engedjétek meg, hogy az elején mondjak köszönetet a Magyarországi Erdélyi Kopó Klubnak hogy lehetőséget biztosítottak a benevezésünkhöz, illetve a Tápfölde tulajdonosának, aki a Klub mellett hozzájárult az egységes pólóink megvásárlásához.

Nem utolsó sorban a versenyben résztvevő hőseinknek, mert aki egyszer is végigcsinálta a HDR szervezte Wilde versenyt az tudja, hogy aki ezen végigmegy (időeredménytől függetlenül) az az ember és kutya egy hős.

Tehát a hőseink:

Bolf Beáta és Háromszéki Vahur Erdély Ejsze

Bolf Róbert és Ecserfalvi Hattyú

Bolf Zsolt Róbert és Amazon

Borza Csilla és Bükkaljai-Vadűző Jázmin

Mihályfi Angéla és Vértesfia Temes

Topánka Roland és Ősi-Vadász Parázs

Vörös Csaba és Ősi-Vadász Rendes

Vörösné Nádházi Krisztina és Ősi-Vadász Kormorán


Hol is kezdjem

Eplény - nem az alföldön van! Nem kis emelkedők és enyhe lejtők, hanem helyenként gyilkosnak érzett magaslatok és mélységek melyek a versenypályának adtak otthont.

Tetézve azzal a 22 akadállyal melyet a szervezők számunkra alakítottak ki, vagy használták fel a természet adta lehetőségeket. Azt azért meg kell jegyezni, hogy gyönyörű helyeken vezettek át bennünket. Helyenként csodás, szinte szőnyeget képező virágzó medvehagymás terep, mely a szemnek igazán gyönyörködtető volt.

Mit is jelent nekem a HDR?

Imádom az effajta kihívásokat, és a kutya boldogságát, hogy együtt futhatunk, küzdhetünk.

Erre a versenyre Sághy Melinda kölcsönözte Ejsze nevű kopóját nekem.

Ejsze egy fantasztikus 8 éves kutyahölgy. Nagyon figyelmes volt, nem erőltette a magaslatokon való mihamarabbi feljutást. Bár néha jó lett volna egy kis kopóerő, ami felhúz. Viszont az ereszkedésekkor sem rohant lefelé, ami kifejezetten jólesett, így megmaradt a boka és térdízületem a megfelelő helyen. Az akadályok fele vizes akadály. Ez azt jelenti, hogy mesterséges mederben kell a kutyának úszni, az embernek mellig merülni és nem elcsúszni. Ez nem mindig sikerült. Illetve vannak természetes vizes helyek, mint patakban való futás.

Vagyis nyakig vizesen érsz a következő akadályhoz, mikor is kúszni kell. Most már nem csak vizes, hanem saras is vagy, de elsősorban büszke, hogy ezt is legyőzted a kutyáddal együtt büntető guggolás nélkül. Mert, hogy az is van. Ha te vagy a kutya egy akadályt nem tud, vagy akar leküzdeni az kiváltható bizonyos számú guggolással. Mi nem guggoltunk. Már ez is büszkeség.

Nem mondom, hogy helyenként nem éreztem azt, hogy nem vagyok normális, meg mit is keresek én itt. De ezen könnyen úrrá lendültünk.

Persze a nem tudom hányadik vizes akadály után (Ejszének nem kedvenc akadályai) folyamatos ígérgetésben vagyok Ejsze felé, hogy több nem lesz már. Aztán kiderül, hogy de lesz még. Ekkor jön a bocsi Ejsze, csak még ezt éljük túl, és túléljük, megyünk tovább töretlenül.

Végre látjuk a célt, halljuk a bemondó biztatását. Új erőre kapunk. BEÉRTÜNK, MEGCSINÁLTUK ismét! Wild-ok vagyunk! Vau vau vau!

Átvesszük az érmet, megkapjuk az ölelést. Ejsze is büszkén viseli nyakában az érmét. Megdolgoztunk érte mindketten, megérdemeltük. Euforikus érzés, boldogság a négyzeten.

Látni a kutyán a boldogságot, a büszkeséget. Számomra ez a HDR verseny adta élmény felülmúlhatatlan.

Tudom, hogy az erdélyi kopó vadászkutya, vaddisznóra szakosodott hajtó, aki segíti a vadász munkáját. Azzal is tisztában vagyok, hogy önállóan dolgozik a terepen, és több 10 km-t fut egy-egy hajtás alkalmával. Ezeken a kutyás futóversenyeken egész más oldalát kell megmutatnia. És tudja, és megmutatja: Veled is tudok futni, tudok rád figyelni, és megteszem, amit kérsz tőlem, mert jó veled együtt lenni futótársam, gazdám.

Ezen a HDR versenyen 8 erdélyi kopó és futótársa-gazdája vett részt. Bizakodom, hogy kis csoportunk hamarosan gyarapodik más lelkes kopóval futok társsal. Az idei verseny pozitív hozadéka, hogy végre felismerték a fajtát, nem keverték össze más kutyafajtával. Szemet gyönyörködtető látvány ennyi kopó egy helyen. Ezt többen is megjegyezték. Egyszóval ma többszörösen is büszkék voltunk kutyáinkra és magunkra.

11 csapat indult, abból 9 ért célba. Mi a 4. helyezést 4:02:46 időeredménnyel értük el. Ez az eredmény az csapat első és utolsó befutójának az összesített eredménye. 

Egyéni férfi versenyzők közül összesen 151 fő ért célba. Ebből Roland 1:16:47 - 6. hely, és Zsolt 2:09:38 - 126. hely

Fantasztikus volt. Még egyszer nagyon köszönöm, hogy mellénk álltatok és segítettétek, hogy elindulhassunk. A póló mindenkinek tetszett, és mindenki jelezte, hogy örömmel fut benne.

Nagyon jó volt látni, hogy a célba érés után mikor félreültünk és ott volt mind a 8 kutya, az emberek milyen jó érzéssel néztek minket és gratuláltak, dicsérték a kutyáinkat. Ha másért nem is, már ezért megérte.


Bolf Beáta