Génmegőrzési projekt - magyar kutyafajták

2020.01.13

2020. január 11-én, szombaton délután tartotta meg a MEOESZ "A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok elvégeztetése és az ebfajták népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása" témájú projekt záró rendezvényét. A projekt 2019 októbere és 2020 januárja között, összesen 4 hónapot ölelt fel. A kitűzött célok az Agrárminisztérium támogatásával valósulhattak meg.

A rendezvényen beszámoltak a partnerintézmények, és a projekt koordinátorai az elvégzett munkáról, és annak jövőbeli hasznosíthatóságáról.

Az első két órában két előadás hangzott el a génmegőrzés érdekében végzett és végzendő genetikai vizsgálatokról. Dr Nagy István a Seqomics Kft képviselője beszélt a vizsgálati eredmények hasznosításáról, a genomszekvenálás által elérhető eredményről, valamint a DNS kártya tartalmáról. A genomszekvenálás kapcsán fontos, hogy megértsék a fajtagondozók: minél több egyedet vonunk be, és azok az egyedek minél színesebb genetikai háttérrel rendelkeznek, annál előbb lesz elérhető a jövőben majd a genetikai adatok alapján történő fajtaazonosítás. Bemutatásra került az elvégzett fajta-specifikus vizsgálatok eredménye anonimizált minták alapján. A vizsgált betegségekről és a színeket befolyásoló lókuszokról is röviden szó esett. A lényeg, hogy attól, hogy egy kutya hordoz valamit, attól még nem selejt, csak okosan kell vele tenyészteni. A DNS profil és használhatósága szintén az előadás része volt.

Dr. Varga László, a Genetika és Biotechnológiai Intézet vezetője a jövőbeli elképzelésekről, az elérhető célokhoz vezető útról beszélt, melynek alapja kell legyen a célzott egyedekből történő mintavétel. Fontos, hogy az egyes fajták populációjának genetikai "térképe" minél több egyed vérmintájából végzett genetikai vizsgálatok alapján készüljön el. A vérmintákon végzett mikroszatelit és SNP vizsgálatokon keresztül vezet az út a populációgenetikai kutatásokhoz, melyek eredménye - bár több évig is eltarthat, mire megszületik - a tenyésztők számára közvetlenül is hasznosítható lesz.

Ezt követően a MEOESZ köszönetet mondott a projektben résztvevő állatorvosoknak.

Kis szünet után Kovács Attila, koordinátor beszámolt arról a kisfilmről, melyet a projekt céljainak elérése érdekében készítettek el. Nagy munka volt: 19 forgatási nap, 27 helyszín, 18 órányi felvétel, mindössze két hónap alatt. A kisfilmet Tóth Eszter színművésznő narrálta.

Attila bemutatta a mobil applikációt is, amit a 9 magyar kutya névre kereszteltek. Az alkalmazás nem csak szövegesen mutatja be az egyes fajtákat, hanem képi és videós anyagot is tartalmaz. Az applikáció egyben remek játék is, melyben fajtánként két-két, különböző nehézségű kvíz kitöltésével tesztelhetjük ismereteinket.

Az iskolaprogram tevékenységéről, elért eredményeiről Korózs Gábor szakmai vezető koordinátor tartott rövid prezentációt. Láthattuk, hogy az ország minden megyéjében összesen 20 iskolába látogattak el a rendelkezésre álló két hónap alatt. Így közel 4000 felső tagozatos gyermekhez jutottak el. Bemutatta a gyermekeknek készült kis kiadványokat is, melyek szintén az egyes fajták bemutatatását és a tudás játékos tesztelését szolgálják.

A magyar kutyafajtás agility csoport tevékenységéről Kovács Ágnes kiképző beszélt a résztvevőknek. A csapat 2020 évi programját pedig dr. Szép Beáta mutatta be.

A rendezvény hasznos és érdekes volt. Reméljük a projekt 2020-ban is folytatódik!