Csípő röntgen támogatása

2023.01.10

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége "A magyar ebfajták génmegőrzését szolgáló genetikai vizsgálatok elvégeztetése és az ebfajták népszerűsítésével kapcsolatos feladatok ellátása"projekten belül támogatja a csípőízületi diszplázia szűréshez szükséges röntgen felvétel készítését.

A támogatást igénybe veheti bármelyik FCI származási igazolással rendelkező magyar kutyafajta gazdája, mely kutya betöltötte az egy éves kort. Korlátlanul, bármennyi kutyára, mely megfelel az előző kívánalomnak. A támogatás igénybevétele a következőképp történik:

  1. A kutya gazdája az alábbi linken található vállalkozási szerződést, vizsgálati lapot és teljesítési igazolást elviszi az általa választott, a vizsgálatot elvégző állatorvoshoz.
  2. A dokumentumokat értelemszerűen kitöltik, majd elvégzik a diszplázia szűréseket, az állatorvos az eredményt értékeli a mellékelt vizsgálati lap kitöltésével.
  3. A szűrésről az állatorvos ÁTUTALÁSOS számlát állít ki a MEOESz nevére 15 napos fizetési határidővel, melyen külön tételként szerepel az altatás valamint a szűrés/röntgen felvétel költsége.
  4. A számlát, az aláírt szerződést két példányban, a teljesítési igazolást két példányban a tulajdonos (vagy az állatorvos), megküldi a MEOESz címére postán (1701 Budapest, Pf.:12).
  5. A röntgenfelvételt valamint a vizsgálati lapot digitális formában az állatorvos megküldi a következő email címre: hdszures@kennelclub.hu .
  6. A MEOESz a fentiek hiánytalan elvégzése után, a számlán szereplő határidőben kiegyenlíti a számlát.

Természetesen egyedenként egy vizsgálat elvégzését térítjük meg. A vizsgálatok elvégzésének határideje 2023. február 15., mely dátum után készülő számlákat nem áll módunkban teljesíteni (a február 15-én készült vizsgálatokat február 20-ig kell postára adni). Kizárólag magyar nyelvű, Magyarországi adóalany által kiállított, Forint számlát áll módunkban kiegyenlíteni, mely mellé a vizsgálati lapot a Magyar Állatorvosi Kamara tagja írja alá és látja el sorszámozott pecsétjével (nem, nincsenek kivételek).

Fontos, ha egy állatorvos már küldött szerződést a MEOESz részére, akkor vele nem kell újból szerződni, elegendő csak új teljesítési igazolás kiállítása. Erre érdemes rákérdezni az állatorvosnál mielőtt megy hozzá a tulajdonos. A szerződésben meg kell határozni a vizsgálat összegét, erre két kategória szerepel a szerződésben: 30 kg alatti és 30 kg feletti testsúlyú kutyákra egységes árat határozzanak meg az állatorvosok és az az ár kerüljön a szerződésbe.

A megküldött pdf nyomtatványok egyes részei tölthetők géppel, de kitöltve menteni nem minden programmal lehet. Így a kitöltött nyomtatványokat célszerű azonnal nyomtatni. Az állatorvosok adminisztratív munkáját segíthetitek azzal, hogy az általatok ismert adatokat (pl. a kutya adatai) előre kitöltitek.

A készült felvételeket a tulajdonosok a jövőben szabadon használhatják. A MEOESz a projekt keretében a megküldött felvételekből tanulmányt és értékelést végez - állatorvosok bevonásával - melynek eredményéről az ETSZ-eket értesíteni fogjuk.

A programban eddig részt vevő, már szerződött állatorvosok listája (folyamatosan bővül):

Vet-Practice Bt - 2220 Vecsés Kölcsey utca 15.

Jazyg-Vet Kft - 5126 Jászfényszaru, Vasvári Pál u. 59.

Nyíregyházi Állatkórház Kft. - 4551 Nyíregyháza-Oros, Nyíregyházi u. 22/a

Csobánkai Állatorvosi rendelő - 2014 Csobánka, Fő út 91.

Hegyvidéki Kisállatklinika Bt. - 2000 Szentendre, Római sánc u. 2/b.

Makói Kisállat Ambulancia - 6900 Makó, Eötvös u. 21.

VeresVet Állatkórház - 2112 Veresegyház Erkel F. u. 3/g.

Kisállat-Ambulancia Kft. - 6724 Szeged, Körtöltés u. 23.

Pet-Friend Kft. - 8060 Mór, Tábor u. 22.

FONTOS megjegyzések:

  • Csak a csípő röntgenfelvétel elkészítését támogatja a projekt, de érdemes fontolóra venni egyéb ízületek (könyök, váll, térd) felvételének elkészíttetését is, ha már a kutya úgyis altatásban van.
  • A Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület hivatalos szakvéleményének megkérése nem része a támogatásnak. Azonban ha már úgyis készen van a felvétel, meggondolandó, hogy saját költségen kikérjük a hivatalos bírálatot is.
  • A program valószínűleg tovább folytatódik, és nem ér véget február 15-én.