A vérvétel folytatódik

2021.08.04

Kedves Kopóbarátok és Érdeklődők!

Mint korábban arról már küldtünk tájékoztatást, a MEOESZ Magyar Fajta Projektje idén folytatódik, aminek keretein belül vérmintákat gyűjtünk.

Augusztus 28-án, a Klubkiállításon is lesz lehetőség újra DNS minták leadására.

A projekt végrehajtása során kutyánként 3 db genetikai vizsgálatot végeznek el. A minták elemzése vérből történik, a 3 vizsgálat a szürke szín, a barna szín, és a hosszú szőr öröklődésének vizsgálatára terjed ki. Azt tudja majd a teszt megmondani, hogy egy adott kutya hordozza-e az adott tulajdonságokért felelős gént, örökítheti-e ezeket a tulajdonságokat. Ez a tenyésztés szempontjából fontos adat, mert így, két tesztelt szülő esetén, teljes biztonsággal kizárható, hogy ilyen, tenyésztésből kizáró hibával rendelkező utódok szülessenek.

A tesztelést a Seqomics Biotechnológia Kft. fogja végrehajtani. Eredményre év végén, vagy jövő év elején lehet számítani. A 3 teszt ára 25.000 Ft körül lenne, de most ezért nem kell fizetni. Az állatorvos munkáját is a projekt finanszírozza, így aki eljön a rendezvényre, és szeretne részt venni, annak ez sem kerül semmibe.

2019-ben 32 kutya vett részt a tesztelésben, idén pedig már újabb 33 kopó adta vérét a tudomány érdekében, és még további minták gyűjtésére is van lehetőségünk.

A vérvétel során 3 mintát veszünk. A fenti vizsgálatokhoz használt mintán kívül egy másikat a Haszonállat Génmegőrzési Intézet fog kapni. A HGI a mintákon olyan vizsgálatokat végez majd, melyek populációgenetikai szempontból lesznek fontosak. A harmadik mintát pedig a NÉBIH kapja, ahol DNS profil készül belőle. Ez utóbbi azért is fontos, mert ha a kutyának később utódai születnek, akkor nem kell újabb mintát venni és leadni a NÉBIH-nek az utódok származás ellenőrzéséhez, hiszen az már ott lesz. Ha volt már a kutyádtól alom, és ezért a vér mintája már le lett adva korábban a NÉBIH-nek, de szeretnél részt venni a projektben, akkor erre is van lehetőség.

Olyan is jöhet, aki nem nevezett a Klubkiállításra. Egyetlen feltétele van a részvételnek: Magyarországon kiállított származási lap, származási igazolás, regisztrációs lap, vagy honosított export törzskönyv.

Mindenkit csak bátorítani tudunk a részvételre!

Találkozunk Gödöllőn!

MEKK Elnöksége