9. Az örökletes betegségek kiszűrésére alkalmas vizsgálatokkal kapcsolatos kötelezettségek és szabályozás

98/2013. (X. 24.) VM rendelet 8. § (4) bekezdés k) pontja szerint

A MEKK az örökletes betegségek közül a csípő- és könyökízületi diszplázia szűrést tartja ajánlottnak, mely szűrések részét képezik a kialakított osztályba sorolási rendszernek is.

Bármely szerv diszpláziája az adott szerv degeneratív elváltozását jelenti. Könyök és csípőízületi diszplázia esetén a betegség egyre súlyosbodó tünetei, és az ízületek elváltozása miatt mozgás zavar lép/léphet fel. A kor előrehaladtával, és súlyfelesleg felhalmozódásával a betegség egyre súlyosbodik.

A MEKK a csípő és könyökízületi diszplázia szűrésre vonatkozóan a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület (MKOE) által kiadott TANÚSÍTVÁNY-t, illetve az MKOE állatorvos tagjai által kiadott véleményt fogadja el, illetve import kutya esetén az adott országban elfogadott szervezet minősítését. A csípőízületi szűrés eredménye az alábbi kategóriákba eshet:

A = mentes;

B = átmeneti;

C = enyhe;

D = közepes;

E = súlyos.

A diszplázia szűrést 12 hónapos kor felett érdemes végezni. Minél idősebb egy kutya annál nagyobb biztonsággal lehet az ízület pontos minősítését meghatározni. Fél éves korban a "találat" biztonsága kb. 60%, Egy éves kor körül 80%, Két évesen közel 100%.

A könyökízületi szűrés eredményére az alábbi kategóriákat határozták meg:

Mentes

Nem mentes

A MEKK csak olyan egyedet javasol tenyésztésbe venni, akinek a csípőízületi diszplázia szűrése "A", "B" vagy "C", a könyökízületi diszplázia szűrése "mentes" kategóriákba esik.

Alapelv, hogy mindig a saját eredménynél jobb minősítésű egyeddel történjen a párosítás.

Súlyos csípőízületi (E) diszplázia vizsgálati eredményű kutya TENYÉSZTÉSE NEM ENGEDÉLYEZETT!