7. Az ebek jelölésének módja

98/2013. (X. 24.) VM rendelet 8. § (4) bekezdés i) pontja szerint

A született kölykök azonosítása a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II. 26) számú kormányrendelet 3.(§) (2) bekezdése alapján történik.

Minden erdélyi kopót nyilvántartásba kell vetetni és jelöléssel kell ellátni. A jelölés transzponderrel (mikrochippel) való ellátást jelent. Az alom bejelentése után, a született kölyköket állatorvos által mikrochippel kell megjelöltetni és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett kisállat nyilvántartó rendszerben regisztrálni kell. A MEKK az Alombejelentő Jegyen megjelölt állatorvos részére a nyomtatványon megjelölt minden utód számára megküldi a mikrochipet, amennyiben a tenyésztő azt a MEKK-től igényelte. Ebben az esetben az Alombejelentő Jegy mikrochip szám rovatába a nyilvántartás-vezető írja be az adatokat. A mikrochip beültetését a tenyésztő állatorvosa az Igazolás transzponder behelyezéséről kitöltésével igazolja, melyet a MEKK-nek kell eljuttatni.

Ha a tenyésztő nem igényel a MEKK-tól mikrochipeket, abban az esetben a kitöltött Igazolás és az Alombejelentő Jegy beérkezése után kezdődhet csak el a törzskönyvezés folyamata.