2. A tenyészcél

98/2013. (X. 24.) VM rendelet 8.§ (4) bekezdés b) pontja szerint


Az erdélyi kopó esetében

Az erdélyi kopó tenyésztése során elődleges cél a standardnak megfelelő egyedeket tenyészteni. Törekedni kell a fajta vadászati adottságainak megtartására, a nem stabil idegrendszerű, valamint a vadászat iránt nem érdeklődő, arra alkalmatlan, nem megfelelő egyedek tenyésztésből való kizárására.

A fajta hajtó és csapázó készségét hordozó egyedeinek tenyésztésbe vonásával minél nagyobb számú ,a jelenlegi vadászati körülmények között alkalmazható vadászkutyák tenyésztése. Másodsorban, az elsődleges cél szem előtt tartása mellett a modern körülményekhez alkalmazkodva stabil idegrendszerű, az ember és más kutyák iránti agresszivitást ok nélkül nem mutató, tanulékony, kedvtelésből vagy sportcélra tartott kutyát kell tenyészteni.

A rövidlábú erdélyi kopó esetében

A rövidlábú erdélyi kopó tenyésztése során elődleges és rövidtávú cél az állomány létszámának és a fajta népszerűségének növelése, a standardnak megfelelő egyedek kiválogatása, tenyésztése általi homogenizálása, a fajtára jellemző küllem, méret és ösztön stabilizálása. A fajta vadászati adottságainak, stabil idegrendszerének fenntartása a nem megfelelő egyedek szigorú szelektálásával. A fajtát hajtó és csapázó készsége által népszerűsíteni a vadászok körében.

Másodsorban a modern körülményekhez alkalmazkodva stabil idegrendszerű, az ember és más kutyák iránti agresszivitást ok nélkül nem mutató, tanulékony, kedvtelésből vagy sportcélra tartott, a nemzeti standardnak megfelelő küllemű sportkutyát tenyészteni.

A kellően megtervezett tenyészcél eredményeként a fajta létszámának megfelelő mértékű növelése, a kellő számú vérvonal megléte és a két változat állományainak határozott, több generáción keresztül történő elkülönülése után önálló fajtává emelni, FCI elismertséget szerezni számára.