15. Az apaállat használat szabályai

98/2013. (X. 24.) VM rendelet 8. § (4) bekezdés q) pontja szerint

Tenyésztésre csak Tenyészthető vagy Korlátozottan tenyészthető minősítést szerzett kan használható. Külföldi tulajdonban lévő erdélyi kopó kanok akkor vonhatók tenyésztésbe Magyarországon, ha a Származási Igazolást kibocsátó ország tenyésztési feltételeinek megfeleltek. A külföldön megszerzett minősítéseket a TT elfogadhatja, amennyiben azok megfeleltethetőek a hazai képességvizsgának, küllembírálatnak.

Import kutyáknak a magyarországi tenyésztési feltételeknek kell megfelelni.

A tenyésztési engedéllyel rendelkező kanok párosításánál szem előtt kell tartani a génmegőrzési feladatokat. Először is mindegyik vonal megőrzése, egyensúlyának fenntartása indokolt a jövőben is. A genetikai variabilitás megőrzése, a génveszteség elkerülése érdekében fontos a minél több kan tenyésztésben tartása. Amennyiben egy, a ritkasága okán nukleusz állományba tartozó, de eredményeiben nem a legkiválóbb egyed utódja az egyednél magasabb osztályba sorolódik, akkor az egyed kikerül a nukleusz állományból, és az utódja kerül be.

Bármely vonal kiesése a genetikai változatosság csökkenését vonja maga után. Ez óhatatlanul a származásilag azonos gének növekedését hozza magával, ami az állomány genetikai beszűkülését okozhatja.

A fedeztetés dokumentálásának részleteit a 2. sz. melléklet - Törzskönyvezési szabályzat tartalmazza.