Klubdélután; a Tenyésztési Program tervezetének véleményezése

dec
10

Dátum: szombat, dec 10, 2016

Idő: 1:00PM - 5:00PM

Kedves Tagság és Tenyésztők!

 

Szeptember 16-án megjelent a 62/2016-os FM rendelet a magyar ebfajták körének megállapításáról és genetikai fenntartásuk rendjéről, mely egyben módosította a 98/2013-as VM rendeletet a fajtatiszta ebek tenyésztési szabályairól. A módosítás értelmében minden tenyésztő szervezetnek ki kell egészítenie a tenyésztési programját újabb pontokkal, és azt december 31-ig be kell nyújtania a tenyésztési hatóságnak.

 

A csatolt program tervezetének megalkotását a rendelet megjelenését követően elkezdtük kidolgozni, de sok kérdés és kétség merült fel menet közben. Ezeket informális módon próbáltuk tisztázni, de hamar kiderült, hogy minden érintett szervezet csak egy-egy részinformációval rendelkezik a feladatot illetően.

A MOVKE az FM megbízására kidolgozott egy anyagot a magyar vadászkutya fajtákat sürgetően érintő problémák megoldására. Ezt az anyagot a mai napig nem ismerjük, a minisztériumtól ugyanis nem kaptak felhatalmazást arra nézve, hogy az írásbeli anyagot megoszthassák. Előtte pedig az elkészítésébe nem vonták be a Klubot.

Sürgetésünkre végül több egyeztetést is összehívott az FM, és a Haszonállat Génmegőrzési Központ is. A génmegőrzési feladatok végrehajtása érdekében kinevezték dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot miniszteri biztosnak. A maratoni, mégis kevés információt közlő egyeztetésekre mind a 9 magyar kutyafajta tenyésztőszervezetét meghívták, így a konkrét fajta-specifikus kérdéseinkre egyszer sem kaphattunk választ. Ezért kezdeményeztünk egy csak az erdélyi kopóról szóló megbeszélést, melyre végül november 22-én kerülhetett sor, ahol jelen voltak a NÉBIH, HGK, FM, OMVK, MOVKE képviselői és maga a miniszteri biztos úr is. Így a programot csak ez után tudtuk olyan formába önteni, ami kiküldhető lett felétek.

 

Korrektúrával látszik a módosítás, de az alábbiakban is összeszedtük a főbb változásokat a korábbi programhoz képest:

-          A tenyésztés módszereit jobban részleteztük

-          A tenyészszemle-minősítések esetében az 1 alomszámot lecseréltük korlátozottra, vagyis a szemlén konkrét szám lesz meghatározva erre. Annak érdekében, hogy lehessen több, is, mint csak 1. A korlátozás pedig felkerül a származási iratra. Ha ez később korlátlan lesz, akkor azt is fel fogjuk vezetni.

-          A szemle kötelező eleme a jövőben a DNS mintavétel. Erre 2 okból van szükség: a származásellenőrzés érdekében (apa-anya valóban az-e, aki a papíron van megjelölve), és kutatási célokból, melyekre a tervet majd állami szinten fogják kidolgozni valamikor a jövő év folyamán.

-          Az utódellenőrzés fogalmát pontosítottuk.

-          Az ideiglenes regisztrációs lap megmarad a jövőben is, de csak az olyan szülők utódaira vonatkozik, akik tenyésztésből kizárt minősítést kaptak.

-          Bevezettünk egy új származási iratot, az Eredet Igazolást, melyet azok a kutyák kapnak, amik már a születéskor olyan egyértelműen azonosítható hibával, vagy rendellenességgel rendelkeznek, melyek a tenyésztésből való kizárást vonják maguk után (pl színhiba)

-          Visszakerült a rendszerbe a felülbélyegzés intézménye a következő esetekre: a szülő nem rendelkezik a szükséges minősítéssel, engedély nélküli rokontenyésztés, korhatár alatti párosítás, korlátozott tenyészszemle-minősítéssel rendelkező kutya pároztatása ha nem kértek rá engedélyt. Tehát nekik FCI Származási Igazolás lesz kiállítva.

-          Az alomellenőrzés során is kötelező lesz a DNS mintavétel, mert nem adnak majd ki származási iratot annak a kölyöknek, amelyiknél nincs leellenőrizve a származása

-          Minden egyedet származása és teljesítménye alapján osztályba kell sorolni, ami teljesen új

-          Származási kategóriákat kellett megállapítani, amit most már tartalmaz az anyag

-          Párosítási terv készítésének elveit szabályoztuk. A konkrét párosítási terveket minden évben közzé fogjuk tenni. Ennek megalapozására, és a fent említett származási kategóriák közül a nukleuszba való besorolás segítésére folyamatban van az adatbázis elemzése. Ennek eredményéről még nem tudunk beszámolni, mivel még mi sem kaptuk meg.

-          Változott a 129/2004 FVM rendelet a tenyészállat, illetve szaporítóanyag behozatalának és kivitelének szakmai előírásairól szabályozza. Ennek főbb pontjait is szerepeltetnünk kellett.

 

A program mellett több melléklet is változik:

-          a küllembírálat és a képességvizsga ezek után pontozásos lesz. A szempontok alapvetően maradnak, a KV esetében kicsit változnak. Ezt a pontozási rendszert szeretnénk majd a jövőben az osztályba sorolásnál is figyelembe venni, azonban úgy gondoljuk, hogy szükség van a bevezetését követően először élesben is kipróbálni. Ezért jelen tervezetben ez még nem került be az osztályba soroláshoz külön szempontként, de a jövő az, hogy ezt figyelembe vegyük majd.

-          a KV szabályzatban is van némi módosítás

-          a Tenyészszemle Minősítő Lapra a DNS mintavétel miatt egy kötelező nyilatkozat felkerül.

 

Annak érdekében, hogy a véleményeteket el tudjátok mondani szervezünk egy megbeszélést december 10 szombat délután 13.00-tól a 1054, Budapest, Alkotmány utca 29-ben (Csengetni kell). A Nyugati tértől 5 perc séta. Parkolni a ház előtt, vagy a környező utcákban lehet. Sajnos fizetős környék.

A programot az alábbiak szerinte tervezzük:

13.00 - a jogi környezet és a kormányzati elvárások ismertetése

13.15 - tervezett változások és kiegészítések ismertetése

14.00 - tervezett változások és kiegészítések véleményezése a tagság részéről

15.30 - szünet

15.45 - Újhelyi Tamás előadása

16.45 - kérdések az előadással kapcsolatban

17.15 - Zárás

 

Mindenkit szeretettel várunk!

MEKK Elnöksége és TT